<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=488305&amp;fmt=gif">

Kunnossapidon kehittäminen

26.9.2019 8:23:38

Moderni kunnossapitojärjestelmä vastasi energiateollisuuden tarpeisiin – Case Neve Oy

IMG_0940

Napapiirin Energia ja Vesi eli Neve Oy (ent. Rovaniemen Energia) on Rovaniemen kaupungin omistama arktisen kiertotalouden monialakonserni ja sen juuret ovat yli sadan vuoden takana. Yhtiö on laajentunut voimakkaasti Lapin alueelle, ja konsernin liikevaihto on yli 80 miljoonaa euroa.

Kasvavan ja kehittyvän yrityksen kunnossapito kaipasi tehostamista. Kehitysprojekti käynnistettiin ottamalla Suosiolan voimalaitokselle käyttöön ARROW Novi kunnossapitojärjestelmä, joka vastasi paremmin yrityksen tarpeisiin.

ARROW Novi sopi parhaiten energialaitoksen kunnossapidon hallintaan

Kun Nevellä oli tehty päätös kunnossapidon kehitysprojektin käynnistämisestä ja uuden kunnossapitojärjestelmän hankinnasta, alkoi eri ratkaisujen vertailu. “Kävimme läpi monia vaihtoehtoisia järjestelmiä ja  ARROW Novi valikoitui näistä sen joustavuuden, mobiiliuden ja muokattavuuden vuoksi”, Neven Suosiolan laitoksen käynnissäpitoinsinööri Henrik Haavikko kertoo. 

Energia-alalla kunnossapitoa tehdään usein myös päätoimipisteen ulkopuolella ja valvottavana voi olla myös miehittämättömiä laitoksia. Novin hyvän mobiilikäytettävyyden ansiosta raportointia voidaan tehdä kentällä ja mukaan saadaan myös kuvat vikatilanteista. 

Lue lisää energiateollisuuteen sopivan kunnossapitojärjestelmän hankinnasta täältä.

Käyttöönotto onnistui jouhevasti asiantuntevan kumppanin avustuksella

Järjestelmän käyttöönotto on iso kehitysprojekti yritykselle ja sopiva kumppani on korvaamaton apu prosessin läpiviennissä. ARROW Novin käyttöönotto aloitettiin Nevellä syksyllä 2016 ja se sujui Haavikon mukaan erittäin jouhevasti: “Oli hyvät ja selkeät ohjeet siihen, miten kannattaa menetellä, mitä kannattaisi tehdä toisin ja mitä kannattaa karsia”, hän kertoo.

ARROWn tiimi on tarjonnut myös tarvittavaa tukea kunnossapidon kehitysprojektin läpiviennissä, eikä vastauksia ole tarvinnut odotella: ”Tukipalvelu on toiminut aina, että sieltä on vasteaika ollut hyvinkin pieni -- saman päivän aikana aina palattu takaisin. Tukea, apua ja hyviä ideoita on saanut!”

Yhteistyön tulokset

Painotus saatiin siirrettyä ennakoivaan kunnossapitoon

Energiasektorilla tuotannon koneet ja laitteet ovat suuria investointeja, joiden käyttöasteen sekä elinkaaren maksimointi edellyttävät tehokasta, ennakoivaa kunnossapitoa. Yllättävien vikaantumisten ja niistä seuraavien kerrannaisvaikutusten vuoksi korjaava kunnossapito tulee lähes poikkeuksetta ennakoivaa kunnossapitoa kalliimmaksi.

Ennen uutta järjestelmää ja kunnossapidon kehitysprojektia Neven kunnossapito jakautui noin puoliksi korjaavan ja ennakoivan välillä. Uuden järjestelmän ja ennakkohuolto-ohjelman myötä painotus on siirtynyt toivotusti ennakoivan puolelle: “Nyt kun ennakkohuolto-ohjelmat on luotu, niin luku on noin 75/25”, Haavikko kertoo.

Kunnossapidon ja tuotannon välinen yhteistyö tehostui

Uusi kunnossapitojärjestelmä on tehostanut Nevellä tuotannon ja kunnossapidon välistä yhteistyötä: “Käymme jokaisessa aamupalaverissa läpi työlistat tuotantoryhmän kanssa. Sieltä nähdään, mitä kunnossapidossa on tehtävänä ja miten se tulee rajoittamaan tuotantoa.” 

Tuotanto on aktivoitunut myös vikaantumisten raportoinnissa uuden yhteisen järjestelmän ansiosta: “Noin 80% kaikista vikailmoituksista tulee tuotannon puolelta. He, jotka käyttävät laitteita huomaavat viat ensimmäisenä ja kirjaavat ne aktiivisesti – pieniä vikoja myöten. Aiemmin luku on ollut suunnilleen 20% eli se on kyllä erittäin hyvä tasonnosto”, Haavikko kertoo. Kun viat havaitaan varhain, niiden aiheuttamat kerrannaisvaikutukset jäävät pieniksi, ja niin turvallisuus kuin tehokkuus kasvaa. 

Häiriöiden juurisyyt saatiin esiin Shop Floor Managerilla

Kunnossapitojärjestelmän lisäksi Nevellä otettiin käyttöön ARROW Shop Floor Manager, jonka visuaalisen käyttöliittymän avulla Neve on onnistunut tehostamaan tuotannon päivittäisjohtamista ja tuotannon häiriöiden juurisyiden selvittämistä. 

Haluatko tietää lisää? Lue koko asiakastarina

Lue koko kuvaus siitä, miten tuotannon kunnossapito saatiin Nevellä hallintaan sopivan järjestelmän sekä osaavan kumppanin avustuksella. Lataa case!

Lataa case Neve: Tuotannon kunnossapito hallintaan modernin järjestelmän avulla

 

Jaa artikkeli: